به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" از كرج ، دكتر محمدجواد رضايي، عضو هيئت علمي دانشگاه خوارزمي (تربيت معلم) در همايش "جاوادنگي احكام شريعت اسلام" افزود: گروهي سئوال مي كنند كه چگونه علي رغم تغيير شرايط و روزگار، احكامي كه 1400 سال پيش آمده اند نيازهاي كنوني بشر امروز را نيز مرتفع كنند و اعتقاد دارند احكام متعلق به عصر و دوراني است كه در آن شرايط صادر شده اند.
دكتر رضايي با اشاره به طبيعي بودن برخي تغييرات در احكام به اقتضاي زمان اظهار داشت: دين داران و متفكران ديني از طرفي به جاودانگي احكام شريعت و ختم نبوت اعتقاد راسخ دارند و از طرفي اين اعتقاد وجود دارد كه برخي احكام با مقبولات جامعه امروز سازگاري ندارد و از سويي عالمان ديني به مرور زمان در موارد مختلف فتاوي متفاوت مي دهند ؛ مثلا در موردي كه هزار سال حرام مي دانستند بعد از اين مدت آن را حلال مي دانند و بايد ديد اين مورد چگونه با جاودانگي شريعت سازگار و هماهنگ است.
وي در ادامه با بحث فلسفي در خصوص قضاياي حقيقي خاطرنشان كرد: با مبناي فلسفي ما ميتوانيم قائل به ابديت احكام شويم و همين تغيير و تحول را بپذيريم كه اين شرايط، شرايط قبلي نيست و اين حكم نيز نبايد حكم قبل باشد و اگر ماهيت شيء در وضعيت شيء تغيير كرد ،پس بايد حكم هم در رابطه با شي تغيير يافته، تغيير كند.
اين عضو هيأت علمي دانشگاه خوارزمي با ذكر مثالي اظهار داشت : به عنوان نمونه احكامي كه در رابطه با زن داده شده است در خصوص زني است با اوصافي كه در صدر اسلام وجود داشته نه زن كنوني كه همگام و حتي جلوتر از مرد گام برميدارد. احكام اسلام در خصوص زن كه اوصاف آن تغيير كرده، بايد تغيير كند؛ البته اين نظريه يك تئوري است كه بايد دين شناسان و كساني كه با تاريخ اسلام آشنايي دارند و در واقع متفكران ديني بايد روي اين مسئله كارشناسي انجام دهند.
دكتر رضايي در پايان گفت:مجتهدان بايد طوري فتوا دهند كه اجراي آنها در عصر حاضر ممكن باشد و البته اين تئوري صرفا در امور غيرعبادي و معاملات صادق است و در روابط اجتماعي صدق ميكند و در جاهايي به فتاواي روز قائل هستيم كه مصالح و مفاسد اجتماعي ملاك حكم باشد و در اموري مانند نماز كه اصول دين محسوب مي شوند نمي توان تغيير داد و در واقع اصول شريعت مشمول دگرگوني نمي شوند.
گفتني است ؛ سمينار جاودانگي احكام شريعت اسلام به همت جهاد دانشگاهي واحد تربيت معلم دانشگاه خوارزمي با حضور دانشجويان ، استادان و علاقه مندان در سالن شماره 4 اين دانشگاه برگزار شد.دورانهاي گذشته بوده و در آينده نيز چنين خواهد بود .
وي افزود: گروهي سئوال مي كنند چگونه عليرغم تغيير شرايط و روزگار، احكامي كه 1400 سال پيش آمده اند نيازهاي امروز بشر را نيز مرتفع مي كنند و اعتقاد دارند احكام متعلق به عصر و دوراني است كه در آن شرايط صادر شده اند.
دكتر رضايي با اشاره به طبيعي بودن برخي تغييرات در احكام به اقتضاي زمان اظهار داشت: دينداران و متفكران ديني از طرفي به جاودانگي احكام شريعت و ختم نبوت اعتقاد راسخ دارند و از طرفي اين اعتقاد وجود دارد كه برخي احكام با مقبولات جامعه امروز سازگاري ندارد، از سويي عالمان ديني به مرور زمان در موارد مختلف فتاوي متفاوت مي دهند.
وي در ادامه با بحث فلسفي در خصوص قضاياي حقيقي خاطرنشان كرد: با مبناي فلسفي ما ميتوانيم قائل به ابديت احكام شويم و همين تغيير و تحول را بپذيريم كه اين شرايط، شرايط قبلي نيست و اين حكم نيز نبايد حكم قبل باشد و اگر ماهيت شيء در وضعيت شيء تغيير كرد، پس بايد حكم هم در رابطه با شي تغيير يافته، تغيير كند.
دكتر رضايي در پايان گفت: مجتهدان بايد طوري فتوا دهند كه اجراي آنها در عصر حاضر ممكن باشد و البته اين تئوري تنها در امور غيرعبادي و معاملات صادق است و در روابط اجتماعي صدق مي كند، در مواردي به فتاواي روز قائل هستيم كه مصالح و مفاسد اجتماعي ملاك حكم باشد و در اموري مانند نماز كه اصول دين محسوب مي شوند نمي توان تغيير داد و در واقع اصول شريعت مشمول دگرگوني نمي شوند.
سمينار جاودانگي احكام شريعت اسلام به همت جهاد دانشگاهي واحد تربيت معلم دانشگاه خوارزمي با حضور دانشجويان ، استادان و علاقمندان برگزار شد.
نظر شما